miercuri, 4 ianuarie 2012

Ungaria doi pasi inapoi

Inceputul acestui an debuteaza cu stangul pentru Ungaria.Vecinul nostru de la apus , a adoptat o noua lege fundamentala,lege contestata de opozitie si de o mare parte a populatiei ,atragand critici dure din partea Uniunii Europene si  a Statelor Unite ale Americii.

Multe voci spun ca aceasta constitutie nu e a Ungariei  ci  a FIDESZ-ului,partidul lui Viktor Orban,actualul premier al Ungariei,partid care detine majoritatea in parlamentul ungar cu  doua treimi .Astfel se explica cum de o lege discriminativa si partinitoare a putut fi  votata cu 266 de voturi pentru ,  66 impotriva si  o abtinere .
Interzicerea casatoriilor gay , a avorturilor plus eliminarea protectiei impotriva discriminarilor de varsta ,dar nu numai , introducerea lui Dumnezeu , plus fraze nationaliste de genul "natiunea maghiara imprastiata prin Europa de vicisitudinile istorie , au facut ca Europa sa strambe din nas si  sa inceapa a se lepada de un partener destul de curtat.

"Este ciudat, cu cat mai multe tari profita de Uniunea Europeana, cu atat acestea sunt mai predispuse la sentimente anti-europene. Statul constitutional a fost in mare parte eliminat, viitoarele alegeri sunt fara sens, mass-media sunt biciuite in linie, asa cum sunt si teatrele si muzeelr si orice altceva care ar putea forma cultura natiunii.Abia daca mai ramane o urma de pluralism, de varietate a opiniilor,caracteristicile de baza ale unei societati libere. Daca vorbesti cu oameni din Ungaria despre politica, observi teama, la fel ca in vechea Germania de Est. In aceasta forma, Ungaria nu mai apartine Uniunii Europene. Este o rusine pentru Europa. Dar Europa nu spune nimic", au declarat comentatori ai postului public de televiziune ARD citati de Der Spiegel.

Guvernele vecine sunt deranjate de modul de redactare, care insinueaza ca Ungaria este "responsabila pentru destinul de maghiarilor care traiesc in afara granitelor ei si "ca guvernul ar putea folosi acest nou <> pentru a oferi drepturi de vot etnicilor maghiari care locuiesc in statele vecine". Un sfert din etnicii maghiari traiesc dincolo de granitele tarii, in special in Slovacia, Romania si Serbia. Guvernul sustine insa ca textul constitutiei simbolizeaza "renasterea" natiunii maghiare si respinge criticile aduse de societatea civila, spunand ca au deschis discutiile in urma cu un an, insa opozitia a boicotat procesul de dialog social, relateaza Euobserver. 

Un pas urias inapoi il face Ungaria , in ceea ce priveste protectia comunitati LGBD .Legea care interzicea homosexualitatea a fost abrogata ,in Ungaria ,inca din 1961,dar , tara care recunoaste parteneriatele civile intre persoanele de acelasi sex,pare ca schimba directia sub presiunea "Viktoratului" FIDESZ,care adanceste tara intr-o obscuritate sociala si economica fara seaman in Europa .
Se pare ca in lipsa unor performante  economice , partidul aflat la putere , apeleaza la religie si nationalism.

Nu pot decat sa privesc pasiv si  fara reactie la vecinii nostrii care se intorc sa linga ceea ce Europa a vomitat acum cateva sute de ani.