joi, 14 octombrie 2010

E mare sarbatoare,Sfanta Vineri ...nu,e Paraschieva sau Parascheva...e sfanta ce dracu,oricare ,numai bani sa iasa


La munca o colega da stirea bomba ."Ba fratilor, azi e sarbatoare mare .Si mi-am pus la muiat hainele !"
Inocent de nevinovat intreb:"Da ,ce sarbatoatre e ?"
"Cum nu stii ?!",imi raspunde oripilata
"Nu !",ii raspund eu taios.
"E sfanta ,mai ,incultule ",imi replica ea evlavioasa .
"Ce sfanta,care dintre ele ... "raspund eu .
"Paraschieva !!!"
"Aaaaaaa,"continui eu,"sfanta ,"am inteles.
Dar curios ,asa cum m-au format genele mutante de maimuta urlatoare ,o intreb ,cine o fost sfanta ,ce-o facut sa se inghesuie atata daraba de lume p-acolo.
Oare de ce nu am fost surprins cand nu o stiu ce sa imi raspunda ....
Ajung acasa si caut pe google...
Pun intrebarea in felul urmator :"cine o fost sfanta Paraschieva".
Dilema pe motorul de cautare .Ma intreba :"doriti sa scrieti Parascheva?"
Na,dau clic si fac cum ma indeamna motorul sa nu apara confuzii...
Cand imi apar rezultatele cautarii,motorasul ma intreaba :"doriti sa scrieti Paraschieva ?"
No mai da-o in puii mei de sfanta ,hai sa vad cine ,pestele meu o fost ,ca deja ma streseaza.
Asa ca am gasit ceva pe :citynews.ro
Iata cine a fost femeia .
Numita de romani si Sfanta Vineri, Sfanta Cuvioasa Parascheva marcheaza in traditia populara si “ingroparea verii”. Numele Cuvioasei vine din greaca si inseamna vineri. Crestinii din toata tara merg in pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva, la Iasi, aceasta fiind considerata protectoarea Moldovei si a tuturor crestinilor ortodocsi. Moastele cuvioasei au fost mutate aici de la Constantinopol in vremea domnitorului Vasile Lupu, cu mare pret platit sultanului Murad al IV-lea.

Mutarea s-a facut la biserica Trei Ierarhi de la Iasi care a fost ctitorita de domnitorul Vasile Lupu, suma care a fost platita sultanului la acea vreme fiind una semnificativa. Dar acest lucru facea parte dintr-un plan maret al domnitorului, acela de a opri extinderea calvinismului in Moldova, cunoscuta fiind activitatea anti-calvinista a acestuia, infiintand scoli romanesti-ortodoxe si o tipografie care a ajutat ortodoxismul din acea vreme, introducandu-se in acest fel limba romana in biserica si la nivel administrativ. Astfel, Sfanta Cuvioasa Parascheva apara ortodoxia din cele mai vechi timpuri, nu doar prin minunile Ei, ci si ca simbol anti-calvinist.

Nascuta dintr-o familie de vlahi pe teritoriul Bulgariei de azi, Tracia de odinioara, Sfanta Parascheva arata de copila credinta in Dumnezeu, prin milostenie fata de nevoiasi. De tanara intra la manastire in Heracleea, pentru cativa ani, dupa care pleaca la Sfantul Mormant la Ierusalim, unde ramane pana la varsta de 25 de ani, nevoindu-se intr-o mica manastire din pustiul Iordanului.

Dumnezeu i se arata si-i porunceste sa mearga la Constantinopol, pentru a sluji acolo. Nu dupa multa vreme Domnul o cheama la Sine. Trupul Cuvioasei Parascheva a fost ingropat intr-un mormant simplu, la malul marii. Mult mai tarziu, in acelasi loc, a fost ingropat si un marinar a carui viata nu a fost una dintre cele traite in credinta si smerenie. Atunci Cuvioasa Parascheva apare in repetate randuri, in visul unui calugar, si ii spune sa-i ia trupul din mormantul ei.

Cand acestia deschid mormantul au gasit trupul intact al Cuvioasei si au simtit placutele miresme, semn al sfinteniei. Trupul Sfintei Parascheva a ramas in biserica Sfintilor Apostoli. Savarsindu-se minuni la atingerea raclei moastelor, credinciosii cauta alinarea suferintelor fizice si sufletesti facand pelerinaje si rugandu-se Cuvioasei Parascheva.

Obiceiurile poporului roman la aceasta sarbatoare ar fi multe, unele legate de oierit. Prin urmare, la aceasta data ciobanii slobod berbecii intre oi pentru a avea miei sanatosi. In aceasta zi ciobanii fac predictii asupra iernii, urmarind cum stau oile in staul, daca stau gramada atunci iarna va fi grea, iar daca stau rasfirate iarna va fi usoara.

Tipic povestilor a caror sursa nu poate fi autentificata...Se spune ca...
Si daca se spune ca....,noi trebuie sa ne temem.
Nu ma mai leg de faptul ca o deranja pe moarta ca marinarul isi savarsea somnul de veci langa ea(o fi fost prea stramt in groapa ),ca e Sf Vineri, care e comemorata joi sau cand pica .
Am retinut , defapt , importanta ei pentru ortodoxie ,faptul ca a tinut piept calvinismului ...nu ea propriu zis ,ci domnitorul care a adus-o in Moldova.Singura minune care o fi facand-o saraca e chinul la care se supun ignorantii, care habar nu stiu la ce se inchina ...la Sfanta Vineri intr-o zi de joi.Biserica e pe moarte ,respira doar prin gura Satanei care si-a lipit buzele de ale ei pentru a mai castiga o batalie,batalia cu timpul ,pentru ca stie ca mai are foarte putin timp si totul va fi cum a mai fost ,adica nimic.