duminică, 25 martie 2012

Buna vestire si ..puparea aschiei

Prostie fara margini ,sau ignoranta infinita ?Odata cu venirea primaverii ,vin si sarbatorile premergatoare "invierii supreme".Iata ca azi , 25 martie, mare sarbatoare  mare la crestinii ortodoxi :dezlegare la peste ! Chiar  daca la majoritatea li se rupe de post ,azi e dezlegare la peste si  ..deci tre sa manance  peste .De ce ?Numai popa stie ,iar daca stie el,ei la ce sa isi mai  incarc memoria cu lucruri inutile? Important e ca azi se manaca peste !
Deci ,din cate am inteles eu ,e "buna  vestire" adica vestea ca ne va naste Isus .Sarbatoarea a fost introdusa in secolul VII si  celebreaza vizita arhanghelului Gabriel fecioarei Maria ,care subit rarmane insarcinata .Oare ,o fi  fost cuminte  arhanghelul ?Hmmmmm.Ciudat ca dupa vizita lui ,Maria ramane grea ....foarte ciudat .Bine ca ,primele doua evanghelii nu pomenesc numele ingerului ,doar Luca pomeneste acest nume ,iar TOTI autorii vorbesc de un inger,uite ca vestirea nasterii Fiului lui Dumnezeu ii aduce o promovare lui Gabriel ,devenind ARHANGHEL !No ,acum la cat mai  multe insarcinari miraculoase  ,ca sunt hoarde intregi care asteapta promovarea.
Intorcandu-ma la marea sarbatoare ,asistam la Cluj ,la ...nu stiu cum sa-i spun ...ceremonial ,eveniment  ...habar n-am .Ideea e ca a fost adus , o bucata din lemnul "sfintei cruci" !
Nu stiu ,oare sunt  singurul din lumea asta care gandeste ? ! Lemn din "sfanta"cruce ?!
Cine o  stat sa se  gandeasca ,dupa  ce o  fost  omorat Isus ,sa pastreze lemnul pe care a fost  atarnat Isus ??
Cine l-a  pastrat timp de 320 de ani ,pana si-a  facut "aparitia" si  cum  de a  indraznit sa il cioparteasca ?!
O alta intrebare .Oare " cretinii" astia care pupa aschia aia ,stiu cum se faceau  crucificarile in epoca roman ?Cred ca nu ,chiar nu ii intereseaza,stie popa mai bine :)).
Poi credeti  ca la ritmul in care crucificau roamnii ,avea fiecare condamnat crucea lui ?!Era un loc de executie  ,numit  dealul Capatanii,sau  Golgota ,cum il stiu  crestinii ,iar acolo  erau  "dispozitivul"pe care erau  atarnati  nefericitii.Acesta e un mic amanunt ,chiar nesemnificativ si  chair daca ar fi  avut Isus  o cruce  personalizata NU CRED ca cineva ar fi  pastrat obiectul torturii ! E ilogic si  fara rost !Si pancarta ?! Unde e pancarta pe care scria ca Isus e regele Iudeilor?!Dragii mei  ,cautati-o daca nu ,fabricati-o ca ...tulai  domne ce de bani  ati face !
Dar creduluii merg  si  pupa aschia ,ne  dandu-si  seama ca daca s-ar aduna  toate  bucatelele care faca parte din intregul "sfintei" cruci ,bucatele taiate si  expune aiurea de-a lungul timpului,s-ar face de-o padure sau o  cruce care ar cantarii cateva tone!
Si uite ca in prag de primavara ,pacatosii ,merg  sa isi  spele pacatele pupand o  aschie ,mancand peste si  asteptand sa il vada pe Isus  mor ,in speranta ca  la anul da de nu  s-a mai  trezi ...ca greu  ii sa te prefaci  ca tii post in timp ce mielul behaie cu  zor .