luni, 20 decembrie 2010

Studiu


Anul acesta s-a desfasurat cel mai mare studiu asupra comportamentului persoanelor homosexuale din istoria moderna a Europei.Au participat peste 180.ooo de barbati care fac sex cu barbati ,raspunzand la un chestionar de 20 de minute ,pus la dispozitie prin intermediul unor situri de socializare gen gayromeo si manhunt.Chestionarul a fost disponibil in cinci limbi de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lui august.
Rata cea mai mare de participare a fost in Germania iar cea mai scazuta in Slovenia .
Rezultatele studiului le putezi vedea aici .
Pe noi ne intereseaza situatia din Romania .Trebuie luat in calcul urmatoarele premise:
-nu toti gayi au acces la internet
-nu toti gayi au profil pe romeo sau manhunt
-evident nu toti gayi au raspuns la chestionar
In Romania au raspuns aproximativ 2466 de persoane ,adica 1,15 respondenti la 10.000 de locuitori,varsta media 27 de ani din care 30,8% s-au testat de HIV,89,6% cunosc modalitatile de testare HIV,2,6% au fost diagnosticati cu HiV,20% recunosc public ca sunt atrasi de barbati si 57 % sunt multumiti de viata lor sexuala .
Per total in Europa 180.000 de barbati au raspun la chestionar adica 2,82% reprezentand 2,85 de respondenti la 1o.000 de locuitori ,varsta medie 30 de ani ,34% s-au testat hiv 93% cunosc ce este HIV ,cum se transmite ,cum se testeaza cum se amelioreaza etc, 4,1 % sunt diagnosticati cu HiV si 39,7 % recunosc public ca sunt gay.
Sunt date seci vara prea mare importanta pentru noi ,dar as vrea sa accentuez ceva ce multi nu stiu ,adica sa faca diferenta intre procentajul de gay care se declara public ca sunt ceea ce sunt si cei care mint cu privire la orientatrea lor sexuala .
Atunci cand vedem date de genu wekipedia in care se vorbeste despre o populatie de 6-8% cu o orientare gay ,se vorbeste defapt de cei care recunosc ca sunt gay ,nu cei care se ascund din varii motive.
Adevaratele cifre sunt defapt relative ,dar ceea ce e cert ca numarul populatie gay (asta incluzand ambele categorii )trece de 30 % !
Suntem multi ,dar atat de ascunsi.

4 comentarii:

Pinocchi0 spunea...

Eh, să nu exagerăm, 30% e cam mult. Alea 6-8% sînt per total, inclusiv gayii din dulap, ceea ce cam face estimarea să se clatine. Ea se mai clatină și din alt motiv, anume că granița dintre homo și hetero e foarte neclară.

adi spunea...

Sa zicem ca e asa cum spui tu ...dar pe ce criterii se fac astfel de estimari?
E prea mare procentajul de gay ?
In Maarea Britanie aproximativ 50% dintre barbaii,conform unui studiu ,afirma ca au avut relatii homosexuale !!!!
Asta nu inseamna ca sunt homosexuali ,evident ,dar spune totusi ceva.Granita e extrem de firava .Doar cine cunoaste face diferenta .:)

Pinocchi0 spunea...

Păi chestia cu 30/50% o știm de la Kinsey, asta e o estimare din anii 1950-60, cînd de fapt nu se știa mai nimic și Kinsey a făcut primii pași în cercetarea sexualității după metodele psihologiei de la vremea respectivă (care sînt între timp în mare parte depășite). În fine, Kinsey e important, dar astăzi știm că a exagerat pe ici, pe colo.

Exact asta e întrebarea, care sînt creiteriile? Cine a avut relații homosexuale nu e neapărat homosexual. Asta e o experiență care se face frecvent la pubertate-adolescență-tinerețe, din asta se învață, dar nu trebuie neapărat să rămînă ca orientare sexuală. În cercetarea actuală, homosexuali sînt considerați cei care se declară ei înșiși atrași de propriul sex (treapta următoare fiind relațiile sexuale cu propriul sex); sigur că și aici apar limitări, dar astea sînt condițiile în cercetările sociologice.

Estimările variază în limite foarte largi de la autor la autor, dar majoritatea autorilor rămîn în orice caz sub 10%, dacă nu chiar sub 5%. Erorile datorate "dulapului" se compensează colactînd datele în medii cu toleranță diferită față de minoritățile sexuale, apoi se aplică metode statistice de corecție.

OK? Am mai scris despre cercetările astea -- și o să mai scriu -- aici: http://pinkpong.gramo.ro/

Amuzant este că estimările depind de toleranța autorilor față de homosexuali, în sensul că autorii homofili oferă procente mai mari, iar cei homofobi mai mici, ca și cînd dreptul la recunoaștere ar depinde de mărimea minorității. Dar dacă ar fi mai puțini homosexuali, atunci minoritatea ar trebui să fie mai puțin "periculoasă", și atunci homofobia nu ar mai avea sens... nu știu ce răspund homofobii la asta. În orice caz, discursul homofob e absurd.

Pinocchi0 spunea...

Ah, încă ceva: "Cine cunoaște" intră de obicei în categoria homofilă și tinde să exagereze în estimări :-)