marți, 17 mai 2011

La muzeul de etnografie al Transilvaniei

Duminica ,cald ,soare si ...ce e de facut ?Iesim in oras (eu cu iubitul meu ).
El un mare consumator de arta ,istorie si alte cele imi zice :"ce-ar fi sa mergem sa viztam ceva muzee?"
No ,eu un pic mai superficial incerc sa ma trag pe cur ,imi suradea mai bine o terasa :)))).
Dar ,imi fac cruce in gand si mergem la muzeu .Sa alegi unu e greu ,nu cin cauza ca nu ar exista muzee in Cluj ,ci din cauza ca sunt inchise duminica !
Gasim Muzeul de etnografie al Transilvaniei situat undeva pe Memorandumului .Surpriza !
Era intrarea libera.Intram ,la intrane nimeni ,gol ,pustiu ,aproape ca suiera vantul .
Urcam pe niste scari si la capatul lor ,cocotate pe scaun doua babete povesteau .


Incepem periplul prin muzeu .Ne stiind ce si cum ,vizitam de capul nostru .Dintr-o data auzim o voce pitigaiata si stridenta care se ratoaie catre noi :"nu pe acolo !Pe aici se merge prima data !"

Ii multumim pentru indrumare si o luam pe traseul corect.Scot telefonul din dotare si fac cateva fotografii.Dupa noi intra o doamna ,isi incepe si dansa vizita cu aparatul de fotografiat in mana .Aceeiasi "doamna"intepata si schioapa de un picior incepe sa strige :"daca vreti sa face poze trebuie sa platiti 15 lei ,intrarea este lidera dar aparatul de fotografiat se plateste !"
Imi bag telefonul, subtil, in buzunar ,sperand ca nu m-a vazut .Nu dealta ,dar parca nu as suporta sa strige in halul ala si la mine !


Doamna isi pune aparatul de fotografiat in geanta si raspunde ca nu a stiu .Adevarul e ca nu era nicaieri nicio avertizare.Dupa nici doua minute aceiasi cucoana o interpeleaza (inca o data )pe doamna cu aparatul foto spunandu-i inca o data ca fofografiile se platesc .Un moment penibil ,se tinea ca un catel de saraca doamna spunandu-i mereu ca trebuie sa plateasca .Doamna ii repeta a doua oara ca a inteles si ca nu mai face poze.
Iubitul meu vede o chestie interesant,se apleaca si mi-o arata cu degetul .O voce oripilata ,aceeasi voce ,incepe sa urle :"nu atingeti exponatele "!
HOOOOOO,tanti, ca nu suntem pe stadiona ,imi venea sa strig.
Ii dam de inteles ca am inteles ,si incercam sa mergem mai departe .
Cat timp am fost acolo m-am simntit ca scroafa cu paiul in cur.


Tot timpul era cineva care ne urmarea !Isuse Cristoase ,da erau camere de supraveghere ,ce as fi putut face ?
Plus ca nu era nici macar o eticheta pe vitrine sa explice ce vedem acolo .NIMIC!
Spre finalul vizitei am dat de o doamna draguta ,era undeva la etaj ,care vazand ca ne dam cu parerea ne da un ghid al muzeului ,ghid care ar fi trebuit sa ne fie dat inca de la intrare .
Am iesit cu un gust amar .Intrebandu-ma de ce a fost intrarea libera ?Au cumva placerea morbida sa isi umileasca vizitatorii?
Nu stiu ,cert e ca eu unul nu mai calc pe acolo .