sâmbătă, 8 octombrie 2011

Homosexualii si nazismul

Stim cu totii ce a insemnat holocaustul ,cine l-a pricinuit si impotriva cui ,dar atunci cand vorbim de ororile celui de al doilea razboi mondial ,uitam de o intreaga categorie de oameni,oamenia a caror durere si suferinta nu a fost luata odata cu terminarea ostilitatilor.
Homosexualii ,caci la ei ma refer ,au trebuit sa sufere in tacere si dupa ce Hitler si acolitii lui au incetat sa mai existe .Aceleasi legi barbare care i-au adus pe fundul prapastiei au continuat, multe decenii, sa ii urmareasca ,sa ii vaneze si sa ii ucida

Catalogati de autoritatile naziste ca fiinte inferioare ,deci nefolositoare perpetuarii rasei ariene ,homosexualii au inceput sa fie vanati si aruncati in lagare de concentrare .Supusi unor tratamente inumane de neinchipuit,viata lor nu valora nici macar cat a unui evreu.
Prizonierii care erau insemnati cu triunghiul roz ,aveau de doua ori mai multe sanse sa moara decat unul care purta steaua lui David.
Din intamplare, am dat intr-o zi peste o pagina de net care povestea despre faptul ca gayi ar fi fost protejatii lui Hitler si ca ar fi avut un statut privilegiat in sanul partidului nazist .
Am ramas uimit ,mai ales ,ca vazusem filme documentare care povesteau exact inversul .
Atunci m-am apucat sa cercetez si am ajuns sa descoper lucruri care ,intr-adevar nu le stiusem .
La inceputul secolului trecut a exista o miscare,in Germania , destul de puternica care viza drepturile si libertatile homosexualilor sub conducerea lui Magnus Hirschfeld.
Organizatia se numea "The Scientific Humanitarian Committee".Obiectivele acestei miscari era de a educa publicul si a obtine abrogarea articolului 175 din codul de procedura penala care incrimina homosexualitatea in Germania.Dupa primul razboi mondial a existat un climat de toleranta fata de gay ,legea 175 nu era abrogata ,dar nici nu era aplicata .Astfel a inceput o perioada in care homosexualitatea era tolerata si acceptata de societate .Au inceput sa apara filme si carti destinate homosexualilor ,iar localurile frecfentate de gay erau din ce in ce mai numeroase.In 1920 au fost cateva incercari ale guvernului de a inasprii legile si a stapanii fenomenul dar dupa ani de dezbateri ,in 1929 legislatia care inasprea pedepsele pentru homosexuali a cazut in parlamentul german cu o majoritate foarte mica.
O reactie foarte dura a venit din parte miscarii naziste care a catalogat aceasta victorie, a homosexualilor, ca un demers al evreilor pentru a submina moralitaeta poporului german .Reluand astfel tema lor favorita cu privire la suprematia rasei ariene,argumentand ca homosexualitatea are un impact negativ asupra familiei sanataose .Astfel ,homosexualitatea a fost catalogata incompatibila cu puritatea rasiala .Aceasta fiind,mai tarziu ,unul din argumentele favorite ale lui Hilmmler, cand in 1933 Partidul Nazist a preluat puterea in Germania .
Un lucru interesant ,consemnat de istorie e ca ,Partidul Nazist ,avea in conducere cel putin un gay declarat ,Ernst Roehm.
El a fost membru al Ligii Hirschfeld pentru Drepturile Omului si frecventa fara sa se ascunda locurile frecventate de gay .Intre anii 1933 -1934 a fost conducatorul Stormtroopers SA,iar inaintea mortii lui Hindenberg a fost un contracanditat serios a lui Hitler .Roehm era tinta favorita a contracanditatilor partidului nazist din cauza orietarii lui sexuale ,iar un lucru interesant e ca Heinrich Himmler in persoana ,era un aprig aparator a lui Roehm.Acesta din urma spunea ca evreii doresc sa il compromita de Roehm,pentru a discredita SS ,de care se cam temeau evreii.Totusi pozitia acestuia se schimba in momentul in care Hitler ordona inlaturarea tuturor oponentilor lui ,inclusiv a lui Roehm ,pe motiv ca Roehm ar fi incercat o lovitura militara impotriva sa cu ajutorul SS-ului ,lucru ne dovedit . In 30 iunie 1934 Hitler ordona uciderea a peste 1000 de opozanti in celebra "Noapte a cutitelor Lungi "Dupa executarea lui Roehm ,Hitler ordona ca toti homosexualii sa fie inregistrati de Gestapo.In 1935 articolul 175 este modificat ,astfel incat sa "umple golurile " din legislatie ,pregatindu-se astfel terenul pentru viitoarele masacre.
Asfel homosexualitatea se pedepsea cu 10 ani de inchisoare iar daca erau circumnstante atenuante se adauga inca 10 ani de munca silnica.Au fost introduse si alte legii care sub pretextul reeducarii criminalilor periculosi dadea libertate judecatorilor de a dispune castrarea violatorilor,a celor care incalcau articolul 176(care pedepsea pedofilia ),177 comiterea de acte indecente in public plus 175 articol care pedepsea homosexualitate.Aceste legi noi erau facute cu scopul de a proteja rasa pura precum si moralitatea poporulu german.Astfel ca inca din 1937 au inceput sa fie deportati homosexualii in lagare .
Astfel s-a creat o adevarat ramura politieneasca pentru protejarea moralitatii publice luand nastere sub conducera lui Iosif Meisinger "Oficiul Central pentru Cpmbaterea Homosexualitatii si Avortului ".
Rezultatele au fost pe masura interdictiilor .
Astfel dupa Burleigh daca in 1934 au fost condamnati si inchisi aproximativ 760 de barbati ,in 1936 s-a depasit cifra de 4000.In 1938 au fost condamnati 8000 de barbati!
Principalul motiv a exterminarii homosexualilorin in opinia lui Himmler
, era ca Germania avea un deficit de 2.000.000 de barbati din cauza primului razboi mondial,iar daca ar fi fost permisa homosexualiteatea un alt numar de 2.000.000 de homosexuali nu s-ar mai fi inmultit,astfel deficitul demografic al Germaniei s-ar fi putut transforma intr-o adevarata catastrofa .El viza nu numai gay vizibil ,ci pe cei ascunsi ,adeseori spunea ca viata privata a individului nu il priveste numai pe acesta ,ci priveste intreaga Germanie !Viata intima a individului era privita o chestiune de viata si de moarte a unei natiuni !
In urmatorii ani a fost pusa la punct o retea extrem de dezvoltata de informatori .Copii erau incurajati sa informeze profesorii de orice li s-ar fi parut suspect in ce priveste sexualitatea celui de langa ei si viceversa.Homosexualii arestati erau torturati pentru a da numele altor homosexuali sau a celor banuiti ca ar fi homosexuali.Se urmarea indentificarea fiecarui gay din Germania !
Himmler a recunoscut ca aceasta strategie nu a dat roade si ca rezolvarea dezechilibrul demografic nu a stat in convertirea homosexualilor in tauri comunali,dar ca s-a urmatit inca de la inceput indentificarea acestora pentru a putea fi eliminati din societate .
Dar Himmler a gasit o alta solutie pentru a gay .O solutie medicala de data aceasta .
Una din metodelele cele mai atracive au fost avansate de medicul danez Vaernet,care a dezvoltat un tratament pe baza de hormoni care ar vindecat homosexualitatea .Astfel SS i-a pus la dispozitie bani ,laboratoare medicale si ...subiectii pe care sa faca experimentele .Injectarea cu testosteron s-a dovedit ineficienta .
Cifrele exacte cu homosexualii exterminati in lagarele naziste nu au fost cunoscute cu exactitate niciodata!Se estimeaza ca ar fi fost vorba de circa 15.000 de persoane .Totusi politica nazistilor nu era una de exterminare ,ci de vindecare ,de reeducare ,iar cei care se dovedeau incurabili erau castrati sau omorati .Totusi marturiile celor care au fost in lagarele de concentrare naziste confirma ca cei care purtau triunghiul roz erau de doua ori mai expusi mortii decat ceilalti detinuti .
Dar asa cum spuneam ,nedreptatea fata de gay,nu se termina odata cu razboiul !Procesul de la Nuremberg nu a abordat cu seriozitate tragedia traita de mii de homosexuali !
Plus ca multe marturii s-au pierdut pentru totdeauna, pentru ca articolul 175 (cel care incrimina homosexualitatea in Germania )a fost abrogat abia in 1969!Astfel cei care ar fi indraznit sa vorbeasca ,dupa razboi ,prin ce au trecut ei,riscau sa faca 10 ani de puscarie !
Ideile neo-naziste merg,azi, pe aceleasi acuze si au aceleasi intentii :de a proteja familia !
Cati mai trebuie sa moara pentrua vedea ca OMUL trebuie protejat de IGNORANTA si RELIGIE ?
Surse: