joi, 19 august 2010

Misiune de pedeapasa

E joi dupamasa,rupt de oboseala (ca deobicei)dupa o zi de munca, fac un dus,dupa,beau o cafea,singur...asa sunt eu ..tot timpul, singur...vreau sa evadez si o fac ,uitandu-ma la filme.Imi plac cele horror,cele vechi ,in general SF-urile...Aleg din colectia mea unul care mi-a placut in mod deosebit si anume ALIENS(Misiune de pedeapsa ) realizat in 1986.
Nu ma apuc sa fac pe criticul de arta .Au facut-o altii inaintea mea .Incerc sa prezint impresiile mele legate de acest film .Nu stiu ce ma atrage la acest film si de ce simnt nevoia sa il urmaresc.
Actiunea palpitanta ce ma tine cu sufletul la gura ?
Sau e ceva multe mai subtil.
De fiecare data cand privesc acest film ,descopar ceva nou,ceva ce imi scapase datile trecute ,ca si cum as fii schimbat pozitia din care vizionez filmul.
In timp ce urmaream filmul vedeam disperarea unor oameni prizonieri intr-o lume de unde era aproape imposibil de evadat,o lume in care supravietuirea nu e la indemana oricui ,o lume in care colonistii au disparut.
Ma vedeam pe mine intr-o astfel de lume. . . singur. . . parasit,obligat sa supravietuiesc.
Dar asemeni protagonistilor ,pericolul nu vine doar din partea planetei ostile ,ci se mai adaug un ingredient care face imposibila supravietuirea si anume strainii,entitatile extraterestre al carui scop e acela de a se inmultii.
Tradus in viata mea , acea lume ostila e orasul in care locuiesc.Aterizat aici prin forta unor conjuncturi independente de
vointa mea.



Un oras in care supravietuiesc iar strainii sunt cei care au ca scop propasirea propriilor idealuri,interese, dezinteresati de efectele in lant care le dezlantuie.
Am mai vazut neputinta mea in fata unui dusman mai mare ,copilaria dominata de "monstrii" a caror singura meniere era sa ma faca captiv ,sa ma insamanteze cu idei ,idealuri,opinii . . .

Ale lor idealuri ,idei si opinii.
Dar am mai vazut ceva.
Lupta dintre doua tabere inamice care ,culmea ,au amandoua dreptate.
Scena finala in care e prezentata bataia intre Ripley si Regina.


Incatusarea a doua instincte care defapt e acelasi la ambele acel matern si cel de supravietuire.
Ripley lupta pentru ea si micuta Newt,Regina lupta pentru razbunare.
Lupta,desi inegal ,e castigata de cei mai slabi,intotdeauna .
De asta imi place filmul.
Speranta ca se mai poate visa intr-o lume de cosmar.
Acum ma pun sa ma uit la un altul
Event Horizon.
Singur, cu singuratatea mea vreau sa intru in lumea viselor pe poarta cosmarelor.
Imi urez calatorie placuta .