joi, 1 decembrie 2011

1 Decembrie

Este 1 Decembrie ! Deci  ziua mondiala de lupta anti SIDA.
Cumplita maladie care si-a facut aparitia undeva la sfarsitul anilor 70,cand a fost diagnosticata prima data in SUA,in cadrul unei comunitati de afro-americani gay.Originea maladiei a nascut teorii ale conspiratiei,care mai de care,unele dintre aceste teorii sustine ca in spatele acestui virus sta o mana criminala care ar fi vrut eliminarea ,fara urme,a afro-americanilor si gaylor  in acelasi timp.Dincolo de orice teorie conspirativa e evident ca nu  se doreste vindecarea totala,a acestei maladii,de catre marile companii farmaceutice a caror profituri se rotunjesc din programele nationale de lupta anti-HIV a tuturor statelor lumii.Dar,aceasta e o alta teorie a conspiratie...
De aproape 40 de ani,de cand a aparut virusul,lupta oamenilor de stiinta impotriva lui s-a lasat cu descoperiri importante,in ceea ce priveste tratamentul si eradicarea acestei boli .
Haideti  sa vedem ,inainte de a discuta de tratamente inovatoare, cateva statistici in ceea ce priveste rata de propagare si raspandire a acestei maladii in Romania.

La 30 iunie 2011 numarul persoanelor care traiau cu HIV/SIDA in Romania era de aproximativ 10.642. 

De la inceputul epidemiei si pana in prezent (1985-2011) in Romania au fost inregistrate 17.038 cazuri cu HIV/SIDA.

De la inceputul epidemiei si pana in prezent in Romania au  fost inregsitrate 5.801 decese datorate SIDA. 




          HIV/SIDA 2010 (2009) in lume

In decembrie 2009, numarul de persoane care traiau cu HIV/SIDA in lume era de 33,3 milioane (31,4 – 35,3 milioane).

In 2009 s-au produs 2.6 milioane infectari cu HIV.

In 2009 au decedat pe glob datorita SIDA1.8 milioane de  persoane.

                        
    STATISTICI 2007
    La 30 iunie 2007 totalul cazurilor de SIDA in tara noastra era de 10.447 cazuri, dintre care 7.411 de cazuri de SIDA la copii si 3.036 cazuri de SIDA la adulti.
    Se estimeaza ca pe Glob traiesc 33,2  milioane  de persoane cu HIV/SIDA. Dintre acestea 30.8 de milioane de persoane sunt adulti iar 2,5 milioane sunt copii cu varsta sub 15 ani.
     In 2007 s-au inregistrat pe Glob 2,7 milioane de cazuri noi de infectie cu HIV.
    In 2007 s-au inregsitrat 2,1 milioane decese datorate SIDA.       
           STATISTICI 2006
    La 31 decembrie 2005 totalul cazurilor de SIDA in tara noastra era de 9.825 cazuri, dintre care 7.263 de cazuri de SIDA la copii si 2.562 cazuri de SIDA la adulti.
    Totalul cazurilor in evidenta activa HIV/SIDA la sfarsitul anului 2005 era de 11.187 .


              HIV/SIDA IN LUME LA SFARSITUL ANULUI 2005

    Se estimeaza ca la sfarsitul anului 2005 erau in viata pe glob 40,3 milioane (36,7 - 45,3 milioane) de persoane cu HIV/SIDA. Dintre acestea 38 de milioane de persoane erau adulti iar 2,3 milioane de persoane erau copii cu varsta sub 15 ani.

    In 2005 s-au inregistrat pe glob 4,9 milioane de cazuri noi de infectie cu HIV.
    Numarul de decese datorate SIDA in 2005 a fost de 3,1 milioane, dintre care 2,6 milioane au fost cazuri inregistrate la adulti iar 570 000  au fost cazuri inregistrate la copii cu varsta sub 15 ani. 
    De la declansarea epidemiei si pana in prezent au fost infectate cu HIV peste 62 de milioane de oameni in intreaga lume.
    Numarul persoanelor HIV pozitive in viata era la sfarsitul anului 2003 de aproximativ 42 de milioane.
    Doua treimi din cei infectati nu stiu ca sint seropozitivi (purtatori de HIV)
    In 2001 au murit de SIDA aproximativ 3 milioane de persoane. Pina la sfirsitul anului 2003, in Romania au murit 3657 de persoane.
    24,8 milioane de oameni au murit de SIDA in intreaga lume de la declansarea epidemiei pina la sfirsitul anului 2001.
    Numarul total al copiilor ai caror parinti au murit de SIDA era de 13,2 milioane la sfirsitul lui 2001.
    In jur de 5 milioane de oameni au contactat virusul HIV in anul 2001. (Asta inseamna 13700 persoane in fiecare zi!)
    In 2001, in fiecare zi, au intrat in stadiul SIDA al bolii aproximativ 8000 de persoane infectate cu HIV.
    In 1985 a fost inregistrat primul caz de SIDA in Romania.
    STATISTICI 2003/2004 
    La adulti se inregistreaza in prezent in tara noastra 1.474 de cazuri cu HIV in viata iar la copii 4.439 de cazuri. Numarul total de cazuri HIV/SIDA (in viata si decese) la sfirsitul anului 2003 era de 14 353.
     In Romania totalul bolnavilor cu HIV si SIDA aflati in viata la finele anului 2003 era de 10.239. Dintre acestia, la sfirsitul lui 2001, beneficiau de terapie antiretrovirala un numar de 5232 de persoane dintre care, adulti 2913 si copii 2319. Numarul total al cazurilor cu SIDA era la sfirsitul lui 2003 de 4783 dintre care 3605 copii si 1178 adulti.
     Asia Centrala si Europa de Est reprezinta zonele cu cea mai mare crestere de noi infectii cu HIV.
     In Rusia numarul celor infectati cu HIV se dubleaza de la an la an.
     In fiecare zi a anul 2003 au avut loc aproximativ 14.000 de noi infectari pe glob, dintre care 95% in tarile in curs de dezvoltare. Anul acesta au loc zilnic aproximativ 17.000 de noi infectari cu HIV pe glob.
    Jumatate din persoanele recent infectate cu HIV au intre 15 si 24 de ani.
    50% dintre persoanele purtatoare de HIV sint femei.
     SURSA
    Asadar,statisticile sunt ingrijoratoare,iar moartea bate la usa pe invizibil!
    Una din caile de transmitere a acestei maladii este cea sexuala.Desi este amplu dezbatut fenomenul,multi  indivizi refuza sa se protejeze ,     expunandu-se la riscuri enorme,dar si contribuind la propagarea virusului .
    Am vazut statisticile generale,dar  cum stau lucrurile in comunitatea gay ?
    INGRIJORATOR !!!UNUL DIN 20 DE GAY E SEROPOZITIV !!!
    In ciuda acestei crunte realitati,pe paginile de socializare,gen GAYROMEO,gasim o gramada de profile in care userii nu fac  sex protejat!Inconstienta,insa,se plateste!Vedem diverse povesti emotionate,a unor persoane infectate,care relateaza ca au facut-o o singura data neprotejat,pentru ca erau intr-o relatie de...2 saptamani (maxim)cu partenerul.Stim cu totii ca majoritatea relatiilor gay dureaza pana la o luna  !!!PENTRU CA 99% VOR DOAR SEX !!!iar cum apare o noua prospatura isi doresc o alta "relatie" a caror termeni si conditii au fost descrise mai sus.
    Sunt  intr-o relatie de 2 ani si cateva luni,dar si acum folosim prezervativul !Multe din infectiile noi cu HIV,in lumea gay,se fac in cadrul unei asa zise  relatii !
    Din pacate,responsabilitatea in candrul acestei comunitati este sublima,dar lipseste aproape cu desavarsire,daca ar fi sa il parafrazez pe I.L.Caragiale.
    Intorcandu-ma la virusul in sine,se pare ca anul 2011,aduce multe  vesti bune,pentru cei infectati.

    Frank Kirchhoff,cercetator la Universitatea din ULM,Germania,a izolat in sangele uman o molecula capabila sa lupte impotriva tulpinilor HIV rezistente la medicamente.Denumita "virus-inhibitory peptide"(VIRIP) este un peptid capabil sa opreasca replicarea virala in celulele umane.
    Pe baza acestei descoperiri,se pot obtine noi medicamente pentru tulpinile farmaco-rezistente .
    Mauro Morini,directorul Institutului de boli infectioase de pe langa spitalul "SACCO" din Milano , confirma importanta descoperiirii.
    Povestea americanului care a fost tratat de SIDA de catre o echipa de medici din Germania a stat pe prima pagina a ziarelor din lumea intreaga. Barbatul, depistat pozitiv cu HIV, suferea in acelasi timp si de o forma foarte grava de leucemie, iar in 2007 doctorii i-au facut un transplant de maduva osoasa in incercarea de a-i trata cancerul. Omul a fost suficient de norocos incat sa i se gaseasca un donator de maduva care sa aiba o mutatie rara de gena, numita Delta 32, care confera o rezistenta naturala la virusul imunodeficientei umane. La trei ani dupa transplant, barbatul nu mai prezenta niciun simptom specific virusului HIV, scrie myhealthnewsdaily.com.

    In plus, in 2009, o serie de studii facute in Thailanda au aratat ca un vaccin poate reduce riscul de a contracta HIV cu aproape 30%. Dr. Susan Zolla-Parker, cercetator la o prestigioasa universitate din New York, a spus ca acesta a fost primul semn clar de success in lupta impotriva HIV: “A fost prima luminita in tunelul intunecat in care se poarta lupta impotriva acestei boli, semn ca suntem pe drumul cel bun”, a declarat ea.
    O alta mare descoperire vine din Statele Unite  .
    Cercetătorii americani ar putea învinge teribila maladie SIDA cu ajutorul unei proteine din organismul uma.Cercetătorii americani au făcut o descoperire care ar putea revoluţiona medicina. Este vorba de un posibil tratament pentru HIV, una dintre cele mai cumplite maladii apărute în secolul XX. Soluţia propusă de specialiştii Institutului Naţional American pentru Cercetarea Genomului Uman este o proteină produsă de organismul uman, ITK, care poate distruge retrovirusul responsabil pentru producerea infecţiei. Descoperirea deschide calea pentru noi terapii potenţiale.Virusul imunodeficienţei umane (HIV) s-a dovedit până în prezent foarte rezistent în faţa substanţelor antiretrovirale, deoarece este capabil de mutaţii genetice multiple. De aceea, specialiştii au decis să \"atace\" virusul pe un nou front, şi anume prin dezvoltarea unor medicamente care să aibă ca ţintă proteinele existente în celulele umane, ce sunt mai puţin expuse riscului de a suferi mutaţii genetice, în comparaţie cu proteinele virale.Astfel, cercetătorii au reuşit să blocheze infectarea unui ţesut prin dezactivarea proteinei ITK, prezentă în limfocite. Dacă această proteină nu este activă, retrovirusul care produce SIDA nu mai poate utiliza cu eficacitate limfocitele pentru a se reproduce, ceea ce ar putea bloca propagarea maladiei.
    \"Descoperirea unei ţinte celulare umane care poate fi dezactivată şi care în acelaşi timp poate bloca infectarea constituie un concept inovator şi deschide calea pentru noi terapii potenţiale\", a precizat dr. Eric D. Green, directorul ştiinţific al Institutului pentru Cercetarea Genomului Uman.
    Speranta exista,dar e mult mai simplu sa iti pui un prezervativ,decat sa traiesti intr-o perpetua asteptare a unui tratament,care cu siguranta isi va arata eficatitatea abia dupa alte  teste desfasurate pe perioade lungi de timp.



    Niciun comentariu: