miercuri, 20 aprilie 2011

Dacă tot e post, să vorbim despre biserică. Bonus: Ungaria nebună

vezi toate articolele de
19 Apr la 15:05
29 commentsÎn spaţiul public se fac auzite două voci: una majoritară, de tenor scăpătat, care preamăreşte Biserica şi ar vrea sa+i facă repede catedrale, să o bage în Guvern dacă se poate. Şi o voce timidă a unei minorităţi atee, anti-Biserică, reprezentată la noi de progresişti care şi-au asumat un job extrem de dificil. Dar astea-s extremele. Aş vrea să mă situez puţin “între”. Discuţia între extreme se termină mereu cu zgomot inutil. Şi asta lasă BOR fără o dorinţă reformatoare reală.

O să încep cu reproducerea unei ştiri absolut sugestive. O Dacie şi un BMW, doi preoţi şi un accident tragic.

Un preot din localitatea dimboviteana Gheboaia, sotia si fetita lor de 12 ani si-au pierdut viata aseara, intr-un accident rutier petrecut in Tirgoviste, masina lor, o Dacia 1.300, fiind izbita frontal de un autoturism BMW cu numere de Bucuresti. In BMW se afla preotul dintr-o localitate vecina, Glodeni, impreuna cu doi tineri casatoriti. Dacia tocmai vira la stinga, cind BMW-ul a venit cu vitezadin sens opus, izbind-o in plin si tirind apoi masina pe o distantade 50 de metri. In urma testarii cu aparatul alcooltest a rezultat ca preotul din BMW avea o alcoolemie de 0,40. (sursa)

Biserica conţine diferenţe uriaşe de putere şi avere între diverse clase de preoţi. Cei vizibili marelui public fac parte din trei categorii: înalţii, preaînalţii şi alţi funcţionari; apoi, preoţi care au abuzat pe cineva sau care au comis infracţiuni, vedete ale ştirilor de fapt divers; a treia categorie, preoţii politici, cei care apar la stropit autostrăzi, instituţii etc.

Evident, lipsesc oamenii care ar face diferenţa: teologi nefanatizaţi şi ne-politizaţi grobian, preoţi în pas cu schimbările care problematizează cotidianul. Şi, mai ales, preoţi critici faţă de putere şi avere: vorba lui Ion Ianoşi, nu se poate, oricît de ortodox ai fi, să uiţi esenţa promovată de sfinţii părinţi: anti-avere, anti-bani (voi reveni în zilele viitoare cu un citat superb comentat de Ianoşi).

Bisericile au devenit, de cînd cu heirupul pentru Catedrala Neamului, un fel de sucursale de bancă.

Trecerea responsabilităţii sociale de la stat spre biserică, face BOR-ul complice la unul dintre cele mai grave atentate la integritatea săracilor din România. Chiar nu se găseşte nici un teolog care să analizeze asta fără să facă o mie de cruci?

Dacă tot e post, să vorbim pe bune despre instituţia bisericii. Cu cît se va politiza mai mult, cu atît va pierde mai mult pe termen lung, oricît ar jubila acum. Sondajele deja vorbesc (sondaje).

Singura replică pe care o aud cînd pun astfel de probleme este următoarea: biserica ortodoxa a dat mereu cezarului ce-i al cezarului, nu are nici o dorinţă de critică şi de împotrivire şi aşa e şi normal. Se poate ceva mai mult de atît? Deocamdată biserica rămîne culcuş pentru prozelitism primitiv şi excese de dreapta camuflate cu barbă şi Biblie. Eu cred că din rîndurile credincioşilor se pot ridica şi oameni care să pună pe primul loc şi altceva decît Catedrala Neamului şi interzicerea avortului. Preoţi, teologi sau credincioşi serioşi ar putea recupera mesajul social în forme credibile, populare şi nefanatizate. Unde sînt ei? De ce îi lasă toată piaţa unor Puric et comp.

Numărul RAI. Cînd a fost oficializată numirea lui Andreicuţ la Cluj (prezentat la ştiri ca un manager de succes), a circulat o fotografie cu o maşină scumpă cu număr “RAI”. Nu e prima. Sînt foarte mulţi oficiali care au acest număr la maşină. Chiar nu se poate da o directivă împotriva prostului gust? Aici se vede degringolada profundă din ceva ce pare foarte organizat. Măcar să nu mai văd RAI pe maşinile voastre, se poate?

Maghiarii se întorc în peşteră

Noua constituţie a lui Orban nu şochează destul, mi se pare. Asta deşi vecinii noştri au votat o întoarcere fermă în peşteră. neoconservatorism radical, decizii precum protecţia fătului de la concepţie garantată de Cosntituţie şi altele asemenea. Un rezumat excelent pe RFI. Ungaria a înnebunit. Şi e o chestie zonală (Polonia are o întreagă istorie de fanatizare religioasă). România încearcă şi ea să-şi inventeze mişcări ultraconservatoare cu Baconschi în frunte şi cu PR-i precum Mihail Neamţu pe care îl citam zilele trecute cu texte anti-pilula…

Pro şi contra avort, pro şi contra gay. E o tîmpenie ca biserica şi inamicii ei să se piardă în dezbateri care au încins lumea atît de tare încît au rupt orice fel de legătură serioasă cu realitatea. Internetul e plin de scuipaţi şi anateme pe cele două trei teme care fac mereu scîntei: Darwin, gay, avort. Cum depăşim etapa “fanatism şi flegme”? Cu teme ceva mai comune: sărăcia în România, de exemplu. Înainte să ne spargem capetele, să încercăm să vorbim normal. Altfel, vom reintra şi noi în peşteră. Vorbim despre ce ne desparte, dar să vorbim şi despre ce ne uneşte. o fi posibil oare?

Comentarii:
  • 1

    da, de acord.

  • 2

    nu uita finlanda mai nou.

  • 3

    Imi pare rau, dar Darwin e important tocmai pentru ca e linia de granita dintre fanatic si non-fanatic.

  • 4

    intotdeauna s-au gasit tertipuri de deviere a opiniei de la adevaratele probleme sociale ale tarii. “razboaiele” pro si anti avort / gay incep sa devina plictisitoare prin indelungile dezbateri fara rezultat, lasand impresia ca sunt “folosite” ca indicatori de deraiere a atentiei de la, sa spunem, situatia precara a muncitorilor, de la scandalurile in care sunt implicati politicienii, de la abuzurile BOR sub umbrela colaborarii cu guvernantii… si lista poate sa continue…

    e clar ca nu putem tolera atitudini discriminatorii si intolerante, mai ales in europa si romania secolului 21. promotorii actiunilor de tip neo-fascist indreptate contra dreptului la libera alegere (fie ea de tip contraceptiv sau de manifestare sexuala) nu fac decat sa incerce marea cu degetul, in eforturi disperate de propaganda religioasa sau ultra-nationalista. nu credem ca aceste actiuni extremiste mai reprezinta o forta (cum ar fi fost situatia in secolul trecut). asa ca atitudinea InfoAlternative este de promovare si sustinere a acestui articol.

    cat despre partile mentionate in articol, ne imaginam cum BOR, intr-un efort de aliniere la standardele ce le propune mai nou, isi va schimba si logo-ul, pentru o identificare mai usoara a liniei urmate atat in actiunile sociale, cat si in implicarea politica. opinia noastra e ca noul logo va contine (si) o svastica (care, la urma urmei, reprezinta tot un soi de cruce…), probabil pe fondul portocaliu al stindardelor PDL, ceilalti ultras de la putere.

  • 5

    Nu este o coincidenta faptul ca lista scurta a dusmanilor ortodoxiei coincide cea a ocupantilor lagarelor naziste:

    1) Evrei – bifat
    2) Martorii lui Yehova – bifat
    3) Homosexuali – bifat
    4) Comunisti – bifat

    Huitzilopochtli
    2011-04-19 15:38:50 |
  • 6

    Intr-o zi fetita mea vine plangand de la scoala pentru ca doamna de religie i-a spus ca dupa moarte sufletele animalelor nu ajung in rai. In alta zi imi vine plangand pentru ca doamna de religie i-a spus ca sufletul divin este diferit de cel biologic, ca cel divin poate muri daca spre exemplu mergi rar la biserica, ca ea ar putea avea sufletul divin mort dar copiii sa o perceapa ca vie. Ma plang invatatoarei dar ea imi sugereaza sa aduc dovezi ca nu suntem ortodocsi si sa o retrag de la ora de religie. Dar suntem ortodocsi! Ma doare cand ascult la nunti, in biserica, “femeia sa se teama de barbatul ei”, daca n-ar auzi asta poate nu si-ar bate nevestele. Cum sa traiesti in casa cu cineva de care te temi?
    Darwin, candva se studia in scoli ca o dogma. Sunt pareri si pareri dar nici lumea creata in sase zile a cate 24 de ore acum sase mii si ceva de ani, daca citim bine si biblia e evolutionista , ba eu cred ca nu exclude nici viata extraterestra…
    Avortul ca si eutanasia sunt subiecte foarte delicate, mai delicate decat cel gay care cred ca tine de bun simt, cata vreme doi adulti responsabili pun in comun bunuri si au grija unul de celalat ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi contractuale ca doi soti ,punct. Avorturi sunt in fiecare zi, multe femei au cel putin unul pe constiinta. Problema reala pe care o ridica avortul e ca odata permis devine prea usor obligatoriu, cariera poate fi prea importanta, tatal biologic poate sa nu vrea sa-si asume vreo responsabilitate, medicul poate spune ca sunt riscuri pentru mama sau copil ( stim ca sunt si erori medicale) si o femeie se poate trezi ca nu are asigurare medicala sa duca la capat o sarcina cu risc sau ca e obligata sa avorteze un copil cu probleme . Acum e sindromul Down dar peste 10 ani ar putea fi si miopia. Eutanasia la fel, de ce sa mai traiasca bunica inca sase luni si asa e batrana , consuma resurse, va fi mai ieftin sa o “adormim”. Nazistii parca au avut un asa program ….

  • 7

    Stai sa vezi cat de multi “europeni” aproba modificarile bagate de unguri in constitutie.

    Foarte multora le-a luat vorba din gura cu definirea exacta a casatoriei. La fel si cu apartenenta crestina.

    Intolerantilor din Romania si Slovacia le lasa gura apa dupa noua constitutie ungara. Plus ca da o paine de mancat nationalistilor. Astia vor latra si mai abitir la granita acum, in UE, dupa ce statul ungar e obligat sa fie responsabil pentru etnicii maghiari din diaspora.

  • 8

    Pe undeva era de asteptat. Omul nu prea invata din istorie.
    Republica de Weimar “a dat nastere” nazismului, ultimii doi tari au dat nastere bolsevismului… O criza mondiala ca asta nu face altceva decat sa radicalizeze peisajul public. Adauga “umbra” Islamului, si o sa ai o recrudescenta a crestinismului militant, cu tendinte radicale. Daca lucrurile continua in stilul asta, vom vedea si discursuri/miscari populare mult mai radicale. De ambele “spectre”.

  • 9

    Toate bisericile sunt si au fost la fel de retrograde.
    In civilizatia umana,in Evul Mediu s-a intrat cu BIBLIA in mana odata cu caderea Romei si s-a iesit tot cu BIBLIA ,odata cu caderea Constantinopolelui.Intre timp biserica s-a divizat dar nici una din entitatile rezultate n-a fost mai breaza.Din intunericul instaurat de biserica crestina s-a iesit greu.Unele popoare au iesit mai repede din intuneric,cele care stiau citi si scrie au descoperit antichitatea si cu toata opozitia si sabotajele bisericii au progresat.Altele care au ramas doar cu BIBLIA sunt si astazi in “penumbra”si se lupta cu demonii inculturii,saraciei,mizeriei,SPERAND,nici ele nestiind la ce.
    Una peste alta crestinismul a insemnat un pas inapoi pentru civilizatia umana de vre-o 1000 de ani.

  • 10

    Aş vrea să mă situez puţin “între”. Discuţia între extreme se termină mereu cu zgomot inutil. Şi asta lasă BOR fără o dorinţă reformatoare reală.

    Cred ca stim si noi ca BOR nu s-a reformat vreodata din cauza vreunei discutii, intre extreme sau nu, si ca singurul mod in care si-a schimbat parul dar naravul ba, a fost acela care i-a permis sa traiasca in cardasie cu statul, indiferent de natura acestui stat.

    tlp.ro/2010/06/../

    De exemplu.

    Si avand in vedere ca eu fac parte din extrema antireligioasa, nu vad cum ar fi intemeiata moderatia in cazul de fata. Religia este demonstrabil falsa, si ca atare nu ar ce cauta in spatiul public, in bugetul statului, in slujbe prin parlament sau prin scoli. Sa se manifeste in spatiul particular. Minciuna sau absururdul nu au grade de comparatie – ca atare nu vad de ce unele minciuni sau unele absurditati ar trebui tratate diferentiat fata de altele. Nu vreau sa se reformeze BOR ci sa dispara din sectorul public. Daca vrea cineva sa fie sclavul lui Dumnezeu sa fie pe pielea lui nu pe pielea altora. E simplu.

  • 11

    Confundând mătăniile cu credința și ritualismul cu spiritualitatea, luăm cu asalt spațiul intim al bisericii, căutând disperați lumea noastră paralelă, chiar dacă pentru aceasta împărțim fără menajamente coate și rostim vorbe fără „duh”. „Mai degrabă ne distrugem, decât să ne schimbăm. Mai degrabă murim de teamă decât să purtăm crucea prezentului și să ne ucidem iluziile” (W.H. Auden).

    Părem a fi triști cu toții. Suntem însă ABSENȚI!

  • 12

    v-am mai zis, franchiza ca biserica nu se exista ! Mori McDonalds!

  • 13

    @nic: WRONG! CRESTINISMUL A CREAT CLASA DE MIJLOC, DECI BURGHEZIA IN ISTORIE DUCAND LA APARITIA CAPITALISMULUI, DE ALTVEL A DESVIINTAT SCLAVIA DIN ANTICHITATE.

  • 14

    @mac gregor: DARWIN A DEVENIT ATEU DOAR CAND I-A MURIT COPILUL DE 10 ANI, INAINTE ERA CREDINCIOS IN CIUDA TEORIEI EVOLUTIEI SPECIILOR , CARE E O IPOTEZA DE LUCRU.IN STIINTELE EXACTE LOGICA NU TE DUCE NECESARMENTE LA ADEVAR.

  • 15

    @InfoAlternative: ESTI LA CURENT CU DESVIINTAREA INVATAMANTULUI RURAL PRIN LEGEA INVATAMANTULUI? AI CITIT-O? NU TI SE PARE DISCRIMINATORIE?

  • 16

    MAGHIARII AU AJUNS SA DISCUTE DE PROBLEMA AVORTULUI SI GAY, PENTRU CA ISI PERMIT SA LE DISCUTE, ADICA VOR SA-SI INTINEREASCA POPULATIA CA , AU PROGRAME SOCIALE PENTRU PARINTI, E ALTA PERSPECTIVA – OAMENI CIVILIZATI, NU TRAIESC PE SPONCI, NU MUNCESC CA SCLAVII PRIN TARI STRAINE…NU STIU CUM AVEM TUPEUL SA NE COMPARAM CU EI?AR PUTEA SA NE DEA LECTII SI DE MORALA, SE PARE CA NU IUBESC LIBERTINAJUL.

  • 17

    “Reste la question essentielle : une Constitution votée par un seul parti, rejetée par tous les autres et contestée dans la rue est-elle vraiment démocratique ?”

    Rolul esential al unei Constitutii nu este de a fi “democratica” . Rolul Constitutiei este de a servi intereselor poporului. Constitutia a fost adoptata democratic, de catre majoritate. Un partid detine majoritatea , majoritatea este constituita intr-un partid. Iar minoritatea este reprezentata de “toate celelalte”. Irelevant. Democratia reprezentativa se defineste prin majoritate si minoritate, nu in cate partide sint pro sau contra. O majoritate aleasa democratic a decis democratic in numele majoritatii pe care o reprezinta.

    Asa ca domnii juhhrranisti francezi e prosti gramada: intrebarea esentiala cu privire la democratie nu este cate partide au “respins” Constitutia , ci daca partidul care a aprobat-o reprezinta sau nu majoritatea electoratului. O reprezinta. End of story.

  • 18

    “Maghiarii se întorc în peşteră”

    Deloc. Mghiarii se intorc la niste valori consacrate. Sa stii ca atunci cind te afli in fatza unui dezastru iminent este foarte intelept sa nu inaintezi.

    ” Pro şi contra avort, pro şi contra gay. E o tîmpenie ca biserica şi inamicii ei să se piardă în dezbateri ”

    Intre pro-viol si anti-viol nu incape nici discutie nici tolerantza nici mediere. Nu ai nimic a dezbate. Ai a combate.

  • 19

    @ONUTA:
    Mai ales la noi la romani a creeat clasa de mijloc,burghezia si capitalismul.
    Istoric burghezia a aparut ca o reactie normala a traiului in comunitati care nu se puteau sustine prin agricultura si a avut la baza breslele de meseriasi care aveau destule cunostinte ca sa faca si altceva decat sa dea cu sapa.
    Referitor la sclavie,de exemplu in Romania sclavia a fost desfiintata cam in acelasi timp ca si in USA.La noi se eliberau tiganii la americani negrii.
    Revenind la burghezie ea a prosperat in special la natiunile care au limitat drepturile bisericii si l-au trimis la plimbare pe PAPA,concomitent cu o scadere semnificativa a zilelor pierdute cu diverse sarbatori religioase.Imperiul Bizantin a ajuns la 179 de zile cu “rosu”in calendar.

  • 20

    Biserica si religia sint institutii politice, credinta este atitudine personala individuala. Chiar dupa canoanele crestine, relatia omului cu divinitatea este una strict personala individuala. Daca tu nu doresti sa-ti bagi actiunile in fabrica de facut copii ci alaturi, in canalizare, e alegerea ta si fii sigur ca vei culege roadele specifice -si cu Dumnezeu si fara. Daca tu alegi sa vomiti dupa ce mananci -ca sa mananci iar, ca e placut- fii sigur ca vei deveni subalimentat. Asta-i sigur. Mnanci ca sa te hranesti si faci sex ca sa procreezi. Daca placerea ta vine doar din masticatie si din laba fii sigur ca roadele pe care le culegi nu-ti sint de nici un folos.

    Iar cind traiesti intr-o comunitate si beneficiezi de avantajele implicite traiului in comun , poti fi sigur ca optiunile tale “private” privesc intreaga comunitate.

  • 21

    @nic: @nic: TOATE PARERILE EXPRIM DE MINE S-AU REVERIT LA OCCIDENT, NOI ORICUM IESIM SI DIN DISCUTIA ASTA DATORITA RAZBOAIELOR DE MENTINERE A CRESTINATATII LA GRANITA CU TURCII SIMPLIST VORBIND.

  • 22

    @Onuta

    nu m-am referit la Darwin, m-am referit la experienta mea ca cei care neacceptarea evolutionismului e semnul data fanaticului religios.

  • 23

    @godless1859:
    BOR nu dispare ca vrei tu sau eu.BOR va disparea treptat odata cu diparitia sau modernizarea satului romanesc care a fost intotdeauna piatra de temelie pentru biserica.Cu disparitia generatiilor batrane fara scoala
    si cu alfabetizarea si scolarizarea generatiei tinere,procesul va fi natural ca si in Europa de vest.
    Si Grecii de exemplu la intrebarea”credeti in biserica” raspund DA in proportie de sub 30%.

  • 24

    BISERICA POATE VI POLITIZATA, PERVERTITA DE INTERESE DE STAT,DAR ASTA DOAR IN EPOCA MODERNA ;IN BIBLIE SE SPUNE CA IN VATA LUI DUMNEZEU TOTI SUNTEM LA VEL; IN ORICE SOCIETATE EXISTA DIVERENTE SOCIALE M MARI SAU M MICI, CONVLICTE, DAR, PILONUL CENTRAL PE CARE S-A SPRIJINIT DEMOCRATIA OCCIDENTALA A VOST MORALA CRESTINA(NU MA MIRA OPTIUNEA MAGHIARA) SE PARE CA UNGARIA ARE O CONTRAOPTIUNE CA SA CONTRACAREZE TAVALUGUL GLOBALIZARII CARE AR AVECTA VIINTA MAGHIARIMII.

  • 25

    @ONUTA:
    Traim cu impresii gresite referitoare la lupta de la “granita crestinatatii”.Turcii n-au desfiintat crestinatatea nici in teritoriile cucerite,chiar au sprijinit ortodoxia in disputele cu PAPA(vezi ce scrie IORGA,Bizant dupa Bizant).
    Cele mai dure si destructive razboaie s-au purtat intre europenii crestini,razboaie de 100 de ani,de 30 de ani,razboaie religioase civile.Aceeasi oameni care turnau clopotele pentru biserici au turnat si tunuri si au constatat ca rugile lor erau mai de folos rostite la gura tunului decat tragand clopotele.Noi romanii nu intram in nici o discutie,ca n-am stiut nici sa facem tunuri,nici sa construim fortificatii si ca atare am trait imprastiati pe coclauri in speranta ca nu ne gaseste nimeni.Si intotdeauna sau gasit romani care sa-si vanda neamul si tara sau sa le cumpere de la turci sau de la altii.

  • 26

    @nic: : SARACII DE NOI, STEVAN CEL MARE L-A INVINS DE 2 ORI PE CUCERITORUL CONSTANTINOPOLULUI , IAR VLAD TEPES A TRECUT LA CATOLICISM CA SA-SI ASIGURE SPRIJIN.

  • 27

    @rogozanu

    este vreun teolog printre comentatori? va rugam iesiti in fata.

    problema e ca io sunt enorm de indiferent fata de biserica. Si aici nu ma refer numai la cea ortodoxa, ci si la nazarineni, martorii lui iehova si mormoni.

    Despre Ungaria respectele mele, ei incearca sa faca ceva ceea ce e mai bine decat sa carcotesti si sa il injuri pe cel care iese in fata ca s incerce. Am vb cu o unguroaica si mi-a spus ca la ei in fiecare saptamana mai intra un politician la puscarie.

  • 28

    @ Rogozanu

    “Aş vrea să mă situez puţin “între”. Discuţia între extreme se termină mereu cu zgomot inutil.”

    Domnule Rogozanu, va rog respectuos sa-mi explicati si mie in ce fel se situeaza la extrema opiniile conform carora evolutionismul este un fapt, libertatea sexuala si intimitatea sunt drepturi absolute si inviolabile sau faptul ca fatul este doar o bucata de carne care nu poate sta in calea fericirii sau intereselor unei constiinte deja formate, care poate simti si gandi.

    De asemenea, va rog sa-mi explicati ce este “extrem” in a cere ca biserica sa nu mai fie finantata de catre stat (doar suntem un stat secular , ce mama dracu’!) si sa plateasca impozite pe venit si pe proprietati.

    Sa va spun un secret domnule Rogozanu: nimeni nu este anti-biserica. Doar ca minoritatea aceea despre care vorbeati este pro bun-simt, pro respectarea drepturilor omuluisi pro corectitudine in general. Asta vi se pare dumneavoastra extrem???!!!!

    Astept explicatii.

    radu fefceac
    2011-04-20 00:22:57 |
  • 29

    @radu fefceac:

    “Domnule Rogozanu, va rog respectuos sa-mi explicati si mie in ce fel se situeaza la extrema opiniile conform carora evolutionismul este un fapt”

    Bineinteles, ca in opinia lu’ Rogozanu, daca o teorie stiintifica (demonstrata ca fiind valida) nu este acceptata de un popor ortodoxoid in proportie de 90%, atunci acea teorie stiintifica nu putea sa tzina decat de … extremism: pentru ca e sustinuta de o minoritate: ce relevanta mai are realitate empirica? Conteaza opinia majoritatii crestinopate!


    Ce am postat mai sus e doar un copy si paste a unui articol gasit aici.

    Ma bucur ca mai sunt romani care gandesc.



Niciun comentariu: